Dolfijngroep


Excursie sterrenwacht Sonnenborgh
Op 30 oktober hebben we met de dolfijngroepen een bezoek gebracht aan de sterrenwacht Sonnenborgh in Utrecht. Hier werden we opgewacht door twee astronomen. Zij vertelde van alles over de planeten en de gezichten (fasen) van de maan. We mochten allemaal door een echte telescoop kijken. We hebben een oud mechanisch planetarium bekeken en alle sterren en planeten bewonderd in een koepellichtshow. We hebben veel nieuwe dingen geleerd.


Klik op de afbeelding om nog meer foto's te zienKerstproject
De dolfijnleerlingen hebben zich afgelopen vier weken bezig gehouden met de Kerst tradities en het Kerstevangelie. Ze hebben een poster gemaakt van de oorsprong van de kersttradities en ze hebben het kerstverhaal uit het evangelie van Mattheus en Lukas met elkaar vergeleken. Bovendien hebben ze het kerstevangelie ook in het Spaans gelezen.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.Plattegrond Schoonhoven
De onderbouw leerlingen hebben de hele stad bekeken aan de hand van de fotospeurtocht. Nu is een van de eindopdrachten het maken van een plattegrond van de stad. De leerlingen moeten alle monumenten op de juiste plaats in de plattegrond zetten en dat is helemaal gelukt.Excursie bovenbouw Schoonhoven
De bovenbouwleerlingen van Lopik, Lopikerkapel en Jaarsveld gingen op 4 oktober op excursie naar Schoonhoven. Om 09.15 uur konden we al in het stadhuis terecht. Hier mochten we de raadszaal, de commissiezaal en de oude kelder bekijken. In de kelder zat vroeger een rechtbank. Toen we weer buiten stonden kwam de burgemeester van Schoonhoven naar buiten en liet zijn prachtige zilveren ambstketting zien. Twee kinderen mochten deze zelfs nog even om. De leerlingen hebben in groepjes hun eigen bedachte wandelroute gecontroleerd. Ook bezochten we de Grote kerk en konden we zo het graf van Olivier van Noort bekijken. Olivier van Noort was namelijk een van de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers en hij woonde in Schoonhoven.
Het was een leerzame ochtend.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.


Excursie onderbouw Schoonhoven
Al een aantal weken zijn de dolfijnleerlingen druk bezig met het project over Schoonhoven. De leerlingen leren van alles over de geschiedenis van de Zilverstad. Al in de Middeleeuwen was Schoonhoven een rijke stad. Veel gebouwen uit de Middeleeuwen zijn er nog steeds. De leerlingen hebben daarom eerst veel geleerd over de geschiedenis om vervolgens alle belangrijke oude gebouwen in het echt te bekijken. Aan de hand van een fotospeurtocht en plattegrond hebben de leerlingen een wandeling gemaakt en zijn ze veel te weten gekomen over de stad. Bijvoorbeeld dat het middelpunt van de stad te herkennen is aan een blauwe steen op de Stenenbrug en dat er een groot carillon in de toren van het Stadhuis zit. Ook hebben ze een bezoekje gebracht aan de Grote kerk waar het graf van Olivier van Noort te zien was. Olivier van Noort was namelijk een van de eerste Nederlandse ontdekkingsreizigers die heel de wereld rond zeilde.
Het was een leerzame excursie.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.


Afsluiting project programmeren en gezelschapsspel

Op 10 mei was de afsluiting van de dolfijnprojecten programmeren en gezelschapsspel. De ouders van de dolfijnleerlingen waren uitgenodigd om te kijken wat de leerlingen de afgelopen periode hebben geleerd en gemaakt. De leerlingen gaven ook een presentatie over programmeren en gaven een demonstratie met de ozobots (robots). Het was een fijne ochtend.

klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.

Filmpjes Programmeren

Klik op de afbeelding om het filmpje te bekijken.Dolfijngroep Programmeren

We zijn met het nieuwe project programmeren gestart. De leerlingen leren codetaal te gebruiken om een eigen computergame te maken met Bomberbot. Ook leren ze robots te programmeren. Het is de bedoeling dat ze een leskist maken om hun eigen klasgenoten te leren programmeren.

Klik op de afbeelding om nog meer foto's te bekijken.Dolfijngroep gezelschapsspel

De afgelopen weken zijn de leerlingen druk bezig geweest met het maken van een eigen gezelschapsspel.
Allereerst hebben de leerlingen marktonderzoek gedaan onder hun klasgenoten. Wat zijn nu populaire spelletjes?
Vervolgens hebben ze de resultaten die uit dit onderzoekje kwamen meegenomen in het maken van de spelregels, vragenkaartjes en het spelbord. De spellen zijn allemaal af.

Klik op de afbeelding om de foto's te bekijken.